Art terapija HSP

HSP i Art terapija – preplavljenost drugim očima

Ja sam visoko senzitivna osoba. Svaka peta ili šesta osoba na svetu ima osetljiviji nervni sistem od prosečnog i to na sve: emocije, stres, energiju, spoljne stimulanse. Visoko senzitivne osobe registruju više, osećaju više i zbog toga su često preplavljene iskustvima koje doživljavaju. Termin visoko senzitivna osoba ( HSP) uvela je američka doktorka psihologije, univerzitetski profesor i istraživač Ilejn N. Aron.

Dakle, to nije poremećaj, stanje, niti bolest. To je jednostavno majka priroda.

Većina ljudi se povremeno oseća preplavljenim, ali za visoko osetljive, to je način života. Upijaju sve. Svaku finesu informacije koju obrađuju. I zato im treba više vremena da sve to obrade i izbore se sa osećanjima, i osećajima, i svojim, i tuđim.

Više o ovome možete naći na stranici Vesne Mirilo vesnamirilo.com koja je prva počela da priča o ovome.

Art terapija je vid psihoterapije koji uključuje i podstiče izraz kroz neki kreativni proces, i na taj način osoba ispoljava i razume sebe i svoje emocije na jedan novi način.

U ekspreaivnoj art terapiji se može koristiti bilo koji oblik izražavanja: slikanje, crtanje, pravljenje skulptura, tkanje, kolaž, ples, pokret, sviranje, pevanje, pisanje priča, gluma, itd.

S obzirom da su visokosenzitivne osobe veoma imaginativne i na svoj način doživljavaju svet oko sebe, kreativni izraz im je blizak.

Sagledavanjem svoje visoke senzitivnosti, ili uže gledano, preplavljenosti koja im zadaje najveće probleme, na način da je kreativno izraze, o istoj će saznati mnogo više nego što uspevaju verbalnim putem. Dajući joj oblik, boju, zvuk, pokret, započinju rad na većem osvešćavanju i prihvatanju iste, što je početak svake transformacije i isceljivanja.

Ako se pronalazite u ovoj priči, pozivam vas da popunite upitnik koji vam može doneti mogućnost sagledavanja preplavljenosti na jedan novi način.

UPITNIK

Podelite

Recommended Articles