Blog Radionica

Intuitivno slikanje na svili – oblik art terapije, healinga, meditacije, jačanja svesnosti i prisutnosti

Intuitivno slikanje na svili je, kao mnoge druge vrste izražavanja, oblik art terapije, meditacije, jačanja svesnosti i prisutnosti. A evo i zašto!

Opšte je poznato da mnogi oblici kreativnosti doprinose smanjenju stresa, regulaciji nervnog sistema i pomažu opštem blagostanju. Intuitivno slikanje na svili je posebno efikasan kreativni izraz jer dok slikamo naš um je fokusiran na trenutak dok gledamo kako se boje razlivaju na svili i mešaju stvarajući oblike i šare koje nikada ne bismo mogli da zamislimo.

To je jedan od razloga zbog kojeg sam ja zavolela slikanje na svili i osmislila koncept Intuitivnog slikanja na svili. 

Jer… 

Prilikom crtanja, bojenja i slikanja na papiru (ili platnu), boja je fiksirana i ostavlja trag na način kako ga mi osmislimo. Mi kontrolišemo šta ćemo slikati. Mi biramo simbole. Mi procenjujemo kako smo nešto naslikali i uglavnom komentarišemo kako ne umemo da slikamo. I vrlo brzo odustajemo. Jer ego, naš verni gospodar, ne voli kada nešto nije urađeno na najbolji mogući način. U retkim situacijama smo prezadovoljni, pa nam je i ego zadovoljan. Ali to nije ideja i cilj ove radionice. Zato ovo nije kurs slikanja na svili.

Intuitivno slikanje na svili je potpuno drugačiji koncept!

Intuitivno slikanje na svili je koncept koji kaže – čekaj. Stani. Zaboravi na um. Zaboravi na misli. Potrebe. Moranja. Poređenja. Zastani. Udahni. Oseti sebe. Oseti okolinu. Oseti kako se osećaš. Gde osećaš. Prošetaj, promrdaju se, dodirni. Uzmi boju koja ti treba, koja ti prija u momentu. I SKOČI u NEPOZNATO. Pusti boji neka se razliva nekontrolisano. Igraj se. Uživaj. Prati sebe iznutra dok slikaš. Oseti kako se boja razliva i kako se stapa sa svilom praveći najzanimljivije, najlepše šare. Neka te vodi intuicija. Prati boju. Budi dovitljiva. Zabavna. Oseti prostor za kreativnost. Iz opuštenosti. Iz flow-a. Ako se i pojavi grč, propusti i njega kroz boju. Nema greške. Nema procene. Sve je dobrodošlo. Sve je vaše. Sve je vaš unutrašnji svet koji je ugledao svetlost dana.

Zato su ovo radionice o svesnosti, prisutnosti i radionice ‘podizanja svesti’ za koje verujem da je od suštinskog značaja ako zaista želimo da napravimo pozitivnu razliku – bilo u našim životima ili u širem svetu. Ova promena svesti je magija koja stoji iza istinske transformacije i u ovom kontekstu zaista nas reguliše, opušta, smanjuje stres, gradi elastičnost i povećava kapacitet za osećaj zadovoljstva.

Ova filozofija tj. intuicija koju osećam je je u srcu mog stvaralaštva i jedna od tajni koje čine moje radionice posebnim.

Jedinstvena, oslikana svilena ešarpa koju kreirate nije samo divno delo koje ćete nositi, već služi i za učvršćivanje vaših strategija svesnosti koje ste kroz ovo iskustvo naučili.

Termin prve radionice je 16.04.2022.godine. Pišite mi ako ste zainteresovani.

Podelite

Recommended Articles